Interview Tiliaan van de maand: februari
Elke maand wordt binnen Tilia een van haar leden benoemd tot Tiliaan van de maand: bijvoorbeeld vanwege zijn of haar betrokkenheid bij de vereniging of uitzonderlijke prestaties. Het nomineren van één van je medestudenten is een mooie manier om hem of haar in het zonnetje te zetten. Zo ook bij de Tiliaan van de maand februari: Bastiaen Huijnen!
Naam: Bastiaen Huijnen
Jaar: Eerstejaars
Woonplaats: Nijmegen
Leeftijd: 18 jaar
Leuk dat we je mogen interviewen, Bastiaen! Hoe gaat het met je?
Nou ja, het gaat wel goed. Ja, jeetje wat een lastige vraag eigenlijk. Het gaat goed. Ik heb een beetje stress over de oefen moot court van Public International Law van straks. Ik vind het jammer dat je alleen over de regels uit Treaties mag praten en de casus niet wat moreler mag bekijken.
Je bent Tiliaan van de maand geworden omdat je een leesclub opgericht hebt. Kan je daar wat meer over vertellen?
Ik had een tijdje geleden een gesprek met mijn tutor Titia de Kramer (ULC-docent) waarin ik vertelde dat ik rechtsfilosofie heel interessant vond. Zij wees me erop dat Bald de Vries (onderwijsdirecteur bachelor Rechtsgeleerdheid) hier veel mee bezig is. Tijdens een borrel van Tilia kwam ik Bald toevallig tegen en we raakten aan de praat. Uit dat gesprek is het idee van de leesclub gekomen.
Wat vind je leuk aan de leesclub? Waarom zou iedereen er volgens jou aan mee moeten doen?
Eigenlijk vind ik boeken sowieso heel leuk. Als je van lezen houdt, is het gewoon erg leuk om erover te kunnen praten met anderen. In het begin vond ik het best spannend, ik was bang dat er weinig mensen op af zouden komen of dat mensen het niet leuk zouden vinden. Tot nu toe hebben we één bijeenkomst gehad. De sfeer tijdens deze bijeenkomst was heel fijn en iedereen kon zijn/haar ideeën over het boek delen. Het boek dat we nu lezen met elkaar is Wat zou Aristoteles doen? van Edith Hall. Dit is een boek waar je op veel verschillende manieren naar kunt kijken, dat maakt het een goed boek om over te discussiëren. Dat is erg belangrijk, want op deze manier is de leesclub laagdrempelig en open voor iedereen. De opkomst is ook goed: er doen nu tien mensen mee en we komen één keer in de twee weken samen.
Hoe vond je je eerste half jaar als rechtenstudent? Voldoen het aan je verwachtingen?
Ik heb niet zo heel snel verwachtingen van dingen, dus die had ik ook niet echt van de studie. Ik heb tot augustus getwijfeld of ik niet wilde gaan reizen en werken in plaats van meteen te gaan studeren. Achteraf gezien ben ik blij met de keuze voor UCL. Ik vond Grondslagen van Recht, wat we in het eerste blok volgden, een erg leuk vak. Wat ik wel een beetje mis is de mogelijkheid voor discussie tijdens de werkgroepen. Het is nu erg veel ‘vraag-antwoord’. Voor mijn gevoel wordt er gedaan alsof er op elke vraag één objectief antwoord bestaat, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik ben toch erg blij met mijn keuze om rechten te gaan studeren. Momenteel volg ik ook het vak Politieke Filosofie ernaast, hier krijg ik de mogelijkheden tot discussie die ik bij rechten mis. Volgend jaar wil ik de bachelor filosofie gaan combineren met rechten. Ik denk dat ik rechten dan ook nog leuker ga vinden dan dat ik nu doe.
Met wat voor toekomstplannen ben je rechten gaan studeren? Zijn deze ideeën al een beetje veranderd of zijn ze hetzelfde gebleven?
Mijn toekomstbeeld is hetzelfde gebleven als aan het begin van de studie. Ik wilde vooral iets doen met de combinatie tussen rechten en filosofie. Toen ik begon aan deze studie kwam ik erachter dat hiervoor een woord bestaat binnen het recht: rechtsfilosofie. De functie van rechtsfilosoof is dus een functie die past bij wat ik voor ogen had. Dit geeft me de mogelijkheid om de twee studies waar mijn interesses liggen te combineren. Het werk als advocaat bij een groot kantoor trekt me niet zo. Ik zou graag na mijn studie op de universiteit blijven werken en promoveren. Ik kon me erg vinden bij Tessa Jager die eerder was geïnterviewd door jullie. Ze gaf aan bij een onpartijdige organisatie te willen werken. Dit lijkt me ook erg interessant, ik zie mezelf niet zo snel de kant van een bepaalde partij kiezen omdat deze mij betaalt.
Moeilijke vraag: wat vind je leuker, rechten of filosofie?
Dit gaat een wat politiek correct antwoord worden, maar ik vind het raakvlak tussen beide studies het leukst. Het punt waar het concrete binnen filosofie en het filosofische binnen rechtsgeleerdheid elkaar raken, is het punt wat me het meest aanspreekt. Ik geniet van de wisselwerking tussen de studies.
De eerstejaars kennen jou als iemand die zeer geïnteresseerd is in filosofie. Heb je een filosofisch mantra?
Nu komt er een wat zwaar verhaal: persoonlijk denk ik dat er geen vrije wil bestaat. Ik geloof dat alles wat er gebeurt op de wereld bestaat uit causale verbanden die heel complex in elkaar zitten. Als je alles in een oneindig goede computer zou zetten, zou deze computer in theorie ooit alles kunnen voorspellen wat er ooit nog zal gebeuren. Je moet eigenlijk niet naar deze gedachte handelen, want dat maakt het leven niet per se leuker. Ik denk alleen wel dat het zo werkt. Ik zou je hier alleen niet al te bewust van proberen te zijn.
Heb je nog een tip aan mede-Tilianen? Hoe word je Tiliaan van de maand? :)
Toen ik net begon met het ULC vond ik het best spannend om een CV te gaan opbouwen. Ik voelde best veel druk om een uitgebreid CV te hebben met heel veel nevenactiviteiten die je in de toekomst kunnen helpen. Ik ben er inmiddels achter gekomen dat dit niet de goede instelling is. Het is veel waardevoller om dingen te doen die je leuk vindt, dan om dingen te doen puur om een lijstje af te vinken. Dan bouw je een CV op met een patroon van dingen die je interesseren. Uiteindelijk kom je dan ook op een plek terecht waar je iets kan doen wat je leuk vindt.