VERGEET NIET JE OOK IN TE SCHRIJVEN VOOR DE RECRUITMENTRONDE
Middels deze pagina kunnen jullie je inschrijven voor de inhoudelijke ronde van The Law Factory. Het is de bedoeling dat je voor kiest uit één van de vier mogelijke sprekers van wie jij de workshop wilt bijwonen.
Dagprogramma:
Activiteit | Tijd |
Inloop met koffie en thee | 09:15-09:40 |
Openingslezing | 10:00-11:00 |
Inhoudelijke rondes | 11:15-12:15 |
Lunch | 12:15-13:15 |
Recruitment rondes | 13:15-14:15 |
Korte pauze | 14:15-14:45 |
Collegetour | 14:45-15:45 |
Banenmarkt en borrel | 16:00-17:00 |
De inschrijvingen voor de lezingen gaan dinsdag om 12:00 open. Er is genoeg plek voor iedereen, maar degenen die zich als eerste inschrijven hebben natuurlijk de meeste keuze. Vrijdag 3 november om 23:59 zullen de inschrijven sluiten, wat betekent dat bij het uitblijven van een inschrijving geen rekening zal worden gehouden met eventuele voorkeuren en je ergens zal worden ingedeeld gezien het verplichte karakter.
Hieronder zijn de mogelijke sprekers en kantoren opgesomd met bijbehorende informatie over hen en de workshop.
OPENINGSLEZING – ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION
Toon van Mierlo
Prof. mr. A.I.M. (Toon) van Mierlo is werkzaam in de advocatuur (eerste beëdiging in 1988), vanaf 2007 bij NautaDutilh te Rotterdam in de Praktijkgroep Litigation & Arbitration. Hij combineert dit met een gewoon hoogleraarschap privaatrecht aan de Erasmus School of Law (Erasmus Universiteit Rotterdam) en - sinds 1 september 2016 - aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in het bijzonder Burgerlijk Procesrecht doceert. Hij is onder meer auteur in de Asser-serie - deel 3-IV (Algemeen goederenrecht) resp. deel 3-VI (Zekerheidsrechten) - , vaste annotator in de NJ en voorzitter van de redactie van Tekst & Commentaar Burgerlijke Rechtsvordering. Mr. Van Mierlo treedt regelmatig op als bindend adviseur en arbiter, dit laatste onder meer in NAI, TAMARA, ICC en KNVB-verband.
INHOUDELIJKE RONDES
- 1 - Mediation (Hein van Meeteren)
Wie?
(Mr. Drs.) Hein Westerouen van Meeteren, geboren in 1950 te Den Haag. Jurist, politiek wetenschapper en filosoof. MfN geregistreerd Mediator sinds 1997. Mediation betekent een revolutie. Of in abstractere termen: een paradigmaverandering. Keken we in vroegere eeuwen vragend op naar de hoge heren om aan hen een vonnis te vragen als we er zelf niet uitkwamen, in 2017 kijken we elkaar aan. Mediation is conflictmanagement door zelfsturing. De basisgedachte is dat volwassen mensen in staat moeten zijn, mits professioneel begeleid, om naar de ware oorzaak van hun dispuut te zoeken en op dit niveau hun spanning op te lossen. Mediation zoekt dus door vraagtechnieken en gespreksvaardigheden naar de diepere lagen van tweedracht. Want alleen op dat niveau, het niveau van belangen, behoeften, drijfveren en verwondingen kan werkelijk herstel plaatsvinden. Mediation is dus geen vak voor mensen die snel-snel naar een oplossing willen vliegen. Geen quick fixes. Binnen de juridische keten begint Mediation steeds bekender en populairder te worden doordat veel conflicten worden aangepakt en opgelost voordat ze bij de rechter komen. Mediation bespaart de staat der Nederlanden miljoenen euro’s. Ook in het strafrecht begint Mediation nu door te breken. Daders/verdachten en slachtoffers komen met elkaar in gesprek. Vaak brengt dit gesprek opluchting en verlossing.
Wat?
Ik zal vertellen over mijn eigen praktijk, de basisregels van Mediation bespreken en wellicht een korte oefening doen. Verder ben ik bereid alle vragen te beantwoorden, voor zover mogelijk.
- 2 - Overeenkomst tot arbitrage (Joost van Dijk)
Wie?
Joost van Dijk heeft na zijn rechtenstudie 12 jaar gewerkt als advocaat. Eerst in Amsterdam en vervolgens in Alkmaar. Vervolgens 7 jaar kantonrechter in Hoorn en daarna de overstap naar de rechtbank Amsterdam en dar vooral betrokken geweest bij de kort geding rechtspraak. In 1993 volgde de benoeming tot president van de rechtbank Alkmaar. Na 10 jaar vertrek naar het gerechtshof Leeuwarden. In 2008 volgde de overstap naar een bestuurlijke functie binnen de rechtspraak als lid van de Raad voor de Rechtspraak. Om de band met de behandeling van zaken te blijven houden en ook ervaring op te doen buiten de reguliere rechtspraak in 2005 lid geworden van de Raad van Arbitrage in de Bouw en in diezelfde periode lid geworden van de tuchtcommissie voor ingeschreven mediators. In de tuchtrechtspraak wordt ook gebruik gemaakt van deskundigen zoals bij arbitrage het geval is. Vanaf 2012 geheel gericht op deze vormen van geschilbeslechting. ( voorzitter hof van discipline, voorzitter tuchtcommissie NMI, voorzitter tuchtcie NRvT , lid arbitrage commissie KNVB en nog steeds lid van de Raad van Arbitrage).
Wat?
Besproken zullen worden de overeenkomsten en verschillen in de geschilbeslechting door burgerrechter, arbitrage en tuchtrechtspraak.
- 3 - Bewijsrecht in Internationale Arbitrage (Julia Kroes-Lastochkina)
Wie?
Julia Kroes-Lastochkina is advocaat in het Litigation & Dispute Resolution team van Clifford Chance LLP in Amsterdam en gespecialiseerd in (internationale) arbitrage. Clifford Chance LLP vertegenwoordigt cliënten in arbitrageprocedures gevoerd onder de auspices van alle grote arbitrage instituten (zoals ICC, LCIA, AAA, CIETAC, SIAC, NAI en vele anderen) als ook in ad hoc arbitrageprocedures, bijvoorbeeld op grond van het UNCITRAL Arbitragereglement. Clifford Chance LLP staat ondermeer multinationals, financiële instellingen, internationale organisaties en overheden bij.
Wat?
Julia zal tijdens de workshop ingaan op het bewijs in arbitrage. Aan de orde komen onder meer de IBA Rules on Taking Evidence en de verschillende manieren van bewijsvoering door het overleggen van documenten en getuigen en deskundigenbewijs. Verder wordt ingegaan op het horen van getuigen en deskundigen dat in internationale arbitrages meestal plaatsvindt door "cross-examination". Cross-examination is een wijze van horen van getuigen afkomstig uit het "common law". Een goede cross-examination kan de juistheid en daarmee de waarde van de schriftelijke verklaring van de getuige of deskundige in twijfel trekken.
- 4 - Arbitrage en ethiek (Albert Marsman en Lutsén de Vries)
Wie?
Albert Marsman. Albert is partner op de praktijkgroep arbitrage van De Brauw. Hij studeerde in Leiden en deed een LLM aan Stanford University. In 2007 begon Albert bij De Brauw. Hij werkt aan grote geschillen op het gebied van gasleveringsovereenkomsten, investeringen, overname-overeenkomsten in onder meer de financiële, energie- en technologiesector. Daarnaast houdt hij zich onder meer bezig met de tenuitvoerlegging van arbitrale vonnissen in Nederland en het buitenland. Albert is bestuurslid van de Dutch Arbitration Association en legt de laatste hand aan het handboek "Arbitration in the Netherlands".
Lútsen de Vries. Lútsen is medewerker op de praktijkgroep arbitrage van De Brauw. Hij studeerde bedrijfskunde en rechten in Groningen en Barcelona en deed een LLM aan de University of Edinburgh. In 2013 begon Lútsen na een student-stage bij De Brauw op de arbitragepraktijk, waarnaar hij, na een uitstapje naar de transactiepraktijk, in 2016 terugkeerde. Net als Albert, werkt Lútsen aan geschillen op het gebied van gasleveringsovereenkomsten, investeringen, overname-overeenkomsten. Tevens heeft hij ervaring op het gebied van mediation.
Wat?
Arbitrage is een vorm van geschilbeslechting die zich grotendeels buiten het zicht van de overheidsrechter afspeelt. Betekent dit dat meer, minder of andere ethische normen gelden dan voor de overheidsrechter of zijn de verschillen beperkt? Spelen dezelfde ethische vraagstukken een rol in arbitrage in vergelijking met overheidsrechtspraak? En hoe zit dat met gedragsregels voor advocaten? Zijn die net zo goed en onverkort van toepassing in arbitrage? Op deze en andere vragen hopen wij een antwoord te kunnen geven in onze sessie over arbitrage en ethiek.
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen